Hoppa över navigering
CAPAROL
CAPAROL

Om Caparol

Innovation och kvalitet

Caparol är en internationell färg- och fasadexpert som utvecklar och marknadsför ett komplett sortiment av unika puts- och måleriprodukter av högsta kvalitet. Våra kunniga, engagerade och motiverade medarbetare hjälper och vägleder också varje kund när de planerar sitt projekt. Caparolgruppen är Europas största privatägda färgföretag med verksamhet i över 30 länder. Hos oss finns över 125 års samlad erfarenhet kring kvalitetskrav från alla typer av marknader, temperaturer och väderförhållanden. I Sverige ligger huvudkontor, lager och produktion i Göteborg. Med rikstäckande distribution och komplett sortiment är vi idag den självklara partnern till både proffs och privatpersoner när det kommer till måleri.

Det svenska bolaget grundades 1918 i Göteborg, och har idag försäljning över hela Sverige. 1998 blev vi en del i en av världens största familjeägda färgkoncerner, DAW.

DAW har flera affärsområden, varav Caparol med färg till yrkesmålerier och återförsäljare, kompletta fasad- och golvsystem för byggindustrin är känt på de flesta marknader inom Europa. Caparol uppvisar ett av marknadens bredaste program för behandling av mineraliska underlag, och har också ett mycket starkt sortiment inom dispersionsfärger (vägg och takfärger).

Koncernen har även produktion i tre andra europeiska länder, och egna försäljningsorganisationer i över 30 länder världen över. Koncernen är volymmässigt Europas tredje största färgtillverkare. Koncernens huvudkontor ligger i närheten av Frankfurt, i orten Ober-Ramstadt, och här har DAW en av Europas största färgfabriker med en kapacitet som är ca 100 gånger större än fabriken i Göteborg.

VD för Caparol i Sverige är Jonas Karlsson och företaget är sedan 2011 ett trippel-A företag för högsta kreditvärdighet.

 

Moderbolaget i Tyskland

År 1885 - tio år innan företaget grundades - förvärvade familjen Murjahn, ursprungligen en köpmansfamilj från Hamburg, gruvrättigheter i Odenwald. 

Familjeföretaget grundades för att bryta mineralen amfibolit (även Hornbländegnejs), men utvecklades senare till att bli en tillverkare av beläggningsmaterial för byggsektorn. Dessa material var ursprungligen pulverprodukter tillverkade av mineralpigment, fyllnadsmedel och bindemedeln krita / kasein ("Murjahn s Coating Powder") och sedan även en form av natriumsilikat. Senare, främst på grund av Dr Robert Murjahns livsverk, ändrades fokus i forskningen till syntetiska dispersionsbindemedel. 

På detta område blev företaget inom kort en specialist och pionjär, en roll som det har än idag. Framför allt det vattenbaserade färgbindemedlet "Caparol" (casein, paraffin, oleum) - senare med syntetisk dispersion som den grundläggande råvaran istället för olja - blev mycket populär bland tyska målare och dekoratörer.

Idag, över 120 år senare, är det DAW en av de viktigaste företagen i branschen i Europa. DAW är ett familjeägt företag - nu i 5:e generationen.